|
2024-03-09 20:18:13, szombat
|
|
|
Az újhagyma javítja a szívfunkciókat és megerősíti a csontokat - fokhagymás-újhagymás mártogatósrecepttel
A hagymacsaládba tartozó újhagymát már mindenki nagyon várja a tavaszi hónapokban, aki kedveli ezt a zöldséget. Egy igazi vitaminbomba a hosszú és hideg tél után, amikor is már nagyon vágyunk és várunk a friss hazai zöldségekre. Az újhagyma bőségesen ellátja a szervezetünket tápanyagokkal, hiszen gazdag tárháza a C-vitaminnak, amely hozzájárul az immunrendszer működéséhez, a K-vitaminnak, amely az optimális véralvadást és a sebgyógyuló mechanizmust segíti. Van még benne A-vitamin is, amely javítja a látást. Folát- és mangántartalma fokozza a vörösvértestek szintézisét és keringését, illetve az izomerőt és az idegjelző funkciókat. Mivel antioxidáns, gyulladásgátló és rákellenes hatásokkal is rendelkezik, így megakadályozhatja a kontrollálatlan daganatnövekedést a szervezetben.
Nemcsak a hagyma, hanem a szára is bőséges mennyiségű kénvegyületeket tartalmaz. Ezek rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, ugyanis hatással vannak az enzimaktivitásra, amely lassítja a rák progresszióját, illetve elpusztítják a sejtproliferációt a belső szövetekben és szervekben.
Az allicin egy olyan bioaktív vegyület, amely a szív egészségét is javítja. Az újhagyma fitonutriensei ellazítják a szívhez vezető ereket, így akadályozva meg a magas vérnyomás kialakulását. Kvercetint is tartalmaz, amely megakadályozza a plakkfelhalmozódást az artériákban és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és az érelmeszesedés létrejöttét.
Az újhagyma C-vitaminban is bővelkedik. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely védi a szervezet sejtjeit és erősíti az immunrendszert. Hasznos antioxidánsként a C-vitamin serkenti a szervek vérkeringését, megvédi a sejteket és szöveteket a káros szabad gyököktől és az oxidatív károsodástól.
Az újhagyma K-vitaminban is bővelkedik, amely segít szabályozni a véralvadást és a trombinfehérje-aktivitást, ezzel biztosítva a megfelelő sebgyógyulást és megelőzve a túlzott vérzést például sérülés esetén. A K-vitamin kulcsszerepet játszik a csontegészség fenntartásában is, segítve a csontok ásványianyag-sűrűségének növelését, a csontritkulás, a törések, az ízületi gyulladás kockázatainak csökkenését.
B1-, B2- és B3-vitaminban is bővelkedik az újhagyma, illetve rostokat is tartalmaz. Ezek szinergiában működnek, fokozzák a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok anyagcseréjét a szervezetben, szabályozzák az étvágyat és megkönnyítik az emésztési folyamatokat. Antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik, így hasznos lehet a gyomorfertőzések kezelésében, enyhíti az emésztési zavarokat, a hasi fájdalmat és javítja a bél egészségét.
Az újhagyma nemcsak salátákban állja meg a helyét, de nagyszerű mártogatósokat is készíthetünk ebből a finomságból. Most egy ilyen receptet mutatunk be.
Fokhagymás-újhagymás mártogatós hozzávalói:
1 kisebb fokhagyma,
10 dkg kenhető sajt,
1 kis pohár tejföl,
egy-egy csokor friss újhagyma, bazsalikom, petrezselyem,
1 kisebb lime,
ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
A mártogatós elkészítéséhez turmixra vagy botmixerre lesz szükségünk. Tegyük egy tálba a sajtot, adjuk hozzá a tejfölt, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a megmosott, alaposan lecsepegtetett és nagyon apróra vágott fűszernövényeket és hagymát, a lime levét és ízlés szerint sót és borsot, majd botmixerrel alaposan dolgozzuk össze. Ez a recept mártogatósként is nagyon jól működik, de pirítósra is kenhetjük, és még sültek mellett is megállja a helyét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: gyomorfertőzések, enzimaktivitásra, tulajdonságokkal, fűszernövényeket, antioxidánsként, kénvegyületeket, kontrollálatlan, antimikrobiális, trombinfehérje, fitonutriensei, megakadályozza, szervezetünket, fenntartásában, progresszióját, mártogatósokat, érelmeszesedés, lecsepegtetett, gyulladásgátló, mártogatósként, elkészítéséhez, szívfunkciókat, vörösvértestek, mangántartalma, hagymacsaládba, immunrendszert, kulcsszerepet, csontritkulás, csontegészség, sebgyógyulást, kockázatainak, anyagcseréjét, immunrendszer, vérkeringését, tápanyagokkal, károsodástól, kialakulását, újhagyma javítja, csontokat –, hagymacsaládba tartozó, tavaszi hónapokban, igazi vitaminbomba, friss hazai, újhagyma bőségesen, szervezetünket tápanyagokkal, immunrendszer működéséhez, optimális véralvadást, sebgyógyuló mechanizmust, vörösvértestek szintézisét, idegjelző funkciókat, kontrollálatlan daganatnövekedést, belső szövetekben, olyan bioaktív,
|
|
|
|
újhagyma javítja, csontokat –, hagymacsaládba tartozó, tavaszi hónapokban, igazi vitaminbomba, friss hazai, újhagyma bőségesen, szervezetünket tápanyagokkal, immunrendszer működéséhez, optimális véralvadást, sebgyógyuló mechanizmust, vörösvértestek szintézisét, idegjelző funkciókat, kontrollálatlan daganatnövekedést, belső szövetekben, olyan bioaktív, szív egészségét, újhagyma fitonutriensei, szívhez vezető, magas vérnyomás, érelmeszesedés létrejöttét, újhagyma C-vitaminban, vízben oldódó, szervezet sejtjeit, szervek vérkeringését, káros szabad, oxidatív károsodástól, újhagyma K-vitaminban, megfelelő sebgyógyulást, túlzott vérzést, csontegészség fenntartásában, ízületi gyulladás, zsírok anyagcseréjét, emésztési folyamatokat, gyomorfertőzések kezelésében, emésztési zavarokat, hasi fájdalmat, újhagyma nemcsak, ilyen receptet, mártogatós elkészítéséhez, lime levét, recept mártogatósként, gyomorfertőzések, enzimaktivitásra, tulajdonságokkal, fűszernövényeket, antioxidánsként, kénvegyületeket, kontrollálatlan, antimikrobiális, trombinfehérje, fitonutriensei, megakadályozza, szervezetünket, fenntartásában, progresszióját, mártogatósokat, érelmeszesedés, lecsepegtetett, gyulladásgátló, mártogatósként, elkészítéséhez, szívfunkciókat, vörösvértestek, mangántartalma, hagymacsaládba, immunrendszert, kulcsszerepet, csontritkulás, csontegészség, sebgyógyulást, kockázatainak, anyagcseréjét, immunrendszer, vérkeringését, tápanyagokkal, károsodástól, kialakulását, mechanizmust, szabályozzák, elpusztítják, ásványianyag, rendelkeznek, készíthetünk, petrezselyem, szervezetben, megkönnyítik, folyamatokat, szénhidrátok, szinergiában, vitaminbomba, érrendszeri, rendelkezik, működéséhez, akadályozva, szintézisét, artériákban, véralvadást, sebgyógyuló, szövetekben, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5403
- e Hét: 30294
- e Hónap: 61780
- e Év: 266481
|
|
|